x

Cookies a GDPR

GASTRO - KOŘENÍ s.r.o.nepředává třetím stranám žádné osobní údaje kromě těch nutných pro uskutečnění platby a dopravy zboží k zákazníkovi. Službám třetích stran (Google) předáváme pouze anonymní token pro analýzu chování zákazníků. Více pod odkazem Ochrana osobních údajů nebo Cookies Přijmout výchozí nastavení?

Podrobnější nastavení

Nezbytné cookies

Tyto položky jsou vyžadovány pro základní fungování webových stránek. Jako takové je nelze odmítnout nebo vypnout.

Analytické cookies

Tyto položky pomáhají provozovateli webových stránek pochopit, jak jeho webové stránky fungují, jak s nimi návštěvníci intereagují, odkud přicházení (vyhledávání, reklama,..) a o jaké zboží mají zájem. Tento typ úložiště neshromažďuje informace, které by přímo identifikovaly návštěvníka.

Aktuální informace pro spotřebitele naleznete ZDE

Koření z české produkce

Řadit podle:
HOŘČICE BÍLÁ CELÁ (Sinapis alba)
Pochází z oblasti Středozemního moře, dnes se pěstuje po celé Evropě, především ve Francii a Německu, ale i v Severní Americe, Indii a Číně. Semena pocházejí z jednoleté rostliny až 1m vysoké. Sklízí se krátce před dozráním a následně se zrno suší.
Semena se používají při nakládání hub a zeleniny, marinování ryb a k přípravě některých druhů omáček.
Více informací
KMÍN CELÝ (Carum carvi) Je dvouletá bylina z čeleni miříkovitých (Apiaceae). V prvním roce se podobá řepě a v druhém roce dorůstá výšky až 1 metr a kvete bílými okolíky. Kmín kořenný patří k nejstarším evropským kořením, které se používalo i v mladší době kamenné. Divoce roste po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně, do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží k výrobě některých likérů (Kmínka).
Více informací
KMÍN DRCENÝ (Carum carvi) Je dvouletá bylina z čeleni miříkovitých (Apiaceae). V prvním roce se podobá řepě a v druhém roce dorůstá výšky až 1 metr a kvete bílými okolíky. Kmín kořenný patří k nejstarším evropským kořením, které se používalo i v mladší době kamenné. Divoce roste po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně, do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží k výrobě některých likérů (Kmínka).
Více informací
KMÍN MLETÝ (Carum carvi) Je dvouletá bylina z čeleni miříkovitých (Apiaceae). V prvním roce se podobá řepě a v druhém roce dorůstá výšky až 1 metr a kvete bílými okolíky. Kmín kořenný patří k nejstarším evropským kořením, které se používalo i v mladší době kamenné. Divoce roste po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně, do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží k výrobě některých likérů (Kmínka).
Více informací
KOPR VONNÝ (Anethum graveolens) Jednoletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), která tvoří 80-150cm vysoké, duté, větvené lodyhy s listy dělěnými do úkrojků, květy jsou žlutozelené, sestavené do větších okolíků. Pochází ze střední Asie. V kuchyni má všestranné využití při konzervaci okurek, zelí, cibule, do polévek a omáček, vaječných a bramborových jídel, do zeleninových salátů, dresingů a majonéz. Koprová silice se používá při výrobě likérů.
Plody jsou bohaté na minerální látky.
Může obsahovat stopy celeru, hořčice a sezamu.
Více informací
KORIANDR CELÝ (Coriandrum sativum) Jednoletá bylina patřící do čeledi miříkovitých (Apiacea). Dorůstá výšky až 1 m a tvoří bílé nebo růžové květy, které jsou seskupeny v okolíky. Pochází ze západní Asie a oblasti Mediteránu. Dnes se pěstuje po celém světě. Nať koriandru má svéráznou nasládlou pronikavou vůni. Je známá také jako čínská petržel. Používá se v mexické, indické a thajské kuchyni do omáček, dresingů, na drůbeží a skopové maso. Plody koriandru se využívají v kuchyni už od starověku, mají nasládlou chuť a citrusovou vůni. Jsou součástí mnoha kořenících směsí (GARAM MASALA, BERBERA, KARI - indický typ aj.). Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary, do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém průmyslu.
Více informací
KORIANDR MLETÝ (Coriandrum sativum) Jednoletá bylina patřící do čeledi miříkovitých (Apiacea). Dorůstá výšky až 1 m a tvoří bílé nebo růžové květy, které jsou seskupeny v okolíky. Pochází ze západní Asie a oblasti Mediteránu. Dnes se pěstuje po celém světě. Nať koriandru má svéráznou nasládlou pronikavou vůni. Je známá také jako čínská petržel. Používá se v Mexické, indické a thajské kuchyni do omáček, dresingů na drůbeží a skopové maso. Plody koriandru se využívají v kuchyni už od starověku, mají nasládlou chuť a citrusovou vůni. Jsou součástí mnoha kořenících směsí (GARAM MASALA, BERBERA, KARI - indický typ aj.). Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary, do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém průmyslu.
Více informací
Máta peprná (Mentha piperita)
Máta peprná je bylina z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), vysoká 0,5 až 1m s plazivým oddenkem a přímou lodyhou. Má kopinaté až vejčité listy s fialovou žilnatinou. Růžové květy tvoří lichoklas.
Tato bylina se pěstuje téměř po celém světě a je běžně k dostání v lékárnách i hypermarketech.
Máta se využívá k přípravě nápoje mojito, různých bylinných čajů, k ochucení šťáv a kompotů, ovocných koktejlů, cukroví, zmrzliny a čokolády, je vhodná i do paštik, smetanových sýrů a při úpravě brambor. V Turecku se máta přidává do jogurtů a na jehněčí maso kebab.
Více informací
MEDUŇKA (Melissa officinalis) Meduňka je vytrvalá až 1m vysoká bylina citronového aroma. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Má větvené lodyhy, zubaté listy a narůžovělé květy. Pravděpodobně pochází z oblasti Mediteránu. Přidává se do majonéz, salátů, na ryby i vepřové a drůbeží maso, do bílých omáček. Vhodné i do sladkých pokrmů, ovocných dezertů, krémů a koláčů. Velmi oblíben je čaj z meduňky.
Více informací
MRKEV OBECKÁ MLETÝ PRÁŠEK (Daucus carota) Dvouletá 5-150cm vysoká bylina z čeledi miříkovité. Lodyha je dutá chlupatá, vzácně lysá, lity řapíkaté. Květenství je okolík, složený z 20-40 okolíčků. Její výskyt je po celém světě, nejvíce však v oblasti Mediteránu a na Blízkém východě. Mrkev se používá v syrovém nebo sušeném stavu do všech teplých i studených pokrmů české i zahraniční kuchyně.
Více informací
PETŽEL ZAHRADNÍ MLETÝ KOŘEN (Petroselinum crispum)
Petržel zahradní je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Prvním rokem vytváří listovou růžici, druhým rokem vybíhá do květu. Pochází z oblasti Mediteránu, kde ji konzumovali již v antických dobách staří Řekové a Římané, kteří věřili, že petržel dává sílu a chrání před nadměrným pitím vína. Dávali ji proto gladiátorům před začátkem zápasu.
V kuchyni má všestranné využití, přidává se do polévek a omáček, do pomazánek, bylinkových másel, na vařené a fritované přílohy jako dekorace, při výrobě studených mís, jednohubek a chlebíčků, do salátů a zeleninových pokrmů.
Více informací
PÓR ZAHRADNÍ (Allium porrum)
je druh zeleniny z čeledi amarilkovitých. Z botanického hlediska patří do rodu česnek (Allium). Jedná se o dvouletou až vytrvalou rostlinu rostlinu, na bázi s válcovitou, vejčitou až kulovitou cibulí, často s vedlejšími cibulkami. Stonek je dosti robustní, do asi třetiny až poloviny krytý pochvami listů. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Květy jsou oboupohlavné, ve vrcholovém květenství, jedná se hlávkovitě stažený zdánlivý okolík,ve skutečnosti to je stažené vrcholičnaté květenství zvané šroubel. Květenství je podepřeno toulcem.
Pór byl vypěstován z divokého druhu Allium ampeloprasum, který má domovinu v jižní Evropě a jihozápadní Asii, ale také v jižní Anglii a v Persii. Byl pěstován již Egypťany, Řeky a Římany ve starověku. Na více místech se o něm zmiňuje také Starý zákon. Římané si ho tak oblíbili, že měli dokonce zvláštní název pro zahrádky, na kterých ho pěstovali. Říkali jim porrinae. Dnes je pórek považován v Anglii a v Americe obvykle jen za zeleninu, ale na evropském kontinentě a zvláště ve Francii patří také mezi koření.
Více informací